apr
18
2024

KWK 15 jaar samenwerkingen: 3 vragen aan Marien van Wijngaarden

Geplaatst door KWK

Marien van Wijngaarden is als bouwtechnisch project- en procesmanager eigenaar van Marien van Wijngaarden Management en advies in techniek. Al lange tijd en met veel plezier werken wij samen met Marien aan veel succesvolle projecten .

Marien van Wijngaarden is als bouwtechnisch project- en procesmanager eigenaar van Marien van Wijngaarden Management en advies in techniek. Hij heeft al meer dan 25 jaar ervaring in multidisciplinaire bouwprojecten en is inzetbaar voor diverse huisvestingsvraagstukken, van nieuwbouw tot verbouwingen, renovaties en onderhoudswerkzaamheden. Voornamelijk vanuit het domein veiligheid doen wij al lange tijd en met veel plezier veel succesvolle projecten samen met Marien.

1. Welk KWK-project waar je aan meegewerkt hebt, is jou het meest bijgebleven (en waarom)?

Het project van de meldkamers is één van de projecten waar ik mooie herinneringen aan heb. Het gaat dan met name om de meldkamer Rotterdam, Den Bosch en Haarlem. Vervolgens hebben we bij de LMS (Landelijke Meldkamer Samenwerking) onze samenwerking rondom de meldkamers kunnen voortzetten. De LMS is verantwoordelijk voor alle 112-meldkamers in Nederland. Het is een mooie omgeving om voor te werken, omdat het een omgeving is waar de doelgroep de hulpvrager is. Het is natuurlijk prachtig om een steentje bij te mogen dragen aan de huisvesting van zo’n mooie en nuttige organisatie. Alle verschillende facetten van de diverse hulpdiensten komen bij elkaar: hoe gaan we samenwerken, hoe richten we de techniek in en bovenal hoe richten we uiteindelijk de meldkamers in?

Heel belangrijk daarbij is het betrekken van de gebruikers: de centralisten en de IT-beheerders. Dat doen we door gebruikersparticipatie. Enerzijds hebben we een mock-up gemaakt. Hoe ga je tafels en zitplaatsen neerzetten waar de centralisten kunnen zitten? Dit zijn zaken die je niet vanaf tekeningen kan inschatten. We hebben toen besloten om een proefopstelling te maken voor de gebruikers. Mooiste compliment dat we daarop kregen: “Wow, daar willen we morgen al werken!”.
Anderzijds hebben we de gebruikers vroegtijdig betrokken bij het ontwerp voor de meldtafel. Dit is zeer waardevol gebleken. Doordat zij betrokken zijn in het proces vanaf aanbesteding, functioneel PvE tot en met de gunning en levering waren er bij in gebruik name vrijwel geen klachten over de meldtafel.

2. Waar ligt voor jou de toegevoegde waarde in de samenwerking met KWK?

KWK en Marien van Wijngaarden vullen elkaar aan! Daarmee zijn we al jaren efficiënt en succesvol in onze gezamenlijke projecten. Een mooi voorbeeld hiervan is de spontane vraag vanuit de gemeente Capelle aan den IJssel die bij mij binnenkwam. Zo’n 2 jaar geleden kwam vanuit hen het verzoek om ondersteuning te bieden – in de functie van projectleider – bij de inrichting van noodopvang voor vluchtelingen.

Het was duidelijk dat dit een flinke klus bleek waardoor ik onder andere de samenwerking met KWK opzocht. Op het moment dat we nog aan de hulpvraag werkten, werden de eerste vluchtelingen al ingehuisd. Naast het verbouwen was er extra hulp en aansturing nodig op het gebied van project- en locatiemanagement. Vanuit KWK kwam de aanvulling op het gebied van facilitair management en werd er ondersteuning geboden bij het inzichtelijk maken van de financiën.
Voor zowel gemeente als veiligheidsregio’s hebben wij gezamenlijk invulling gegeven aan de realisatie van crisis- en noodopvang voor een aantal locaties in Capelle aan den IJssel. In nauwe samenspraak met de gemeente en de veiligheidsregio hebben we in korte tijd kantoorgebouwen omgebouwd tot woonlocaties, alles geheel volgens de eisen van de VRR (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond), GGD en COA.

3. Noem 3 woorden die volgens jou het best bij KWK passen.

Oei, 3 woorden…dat is een lastige, ik maak er 3 zinnen van!
KWK is flexibel.
Bij KWK is afspraak een afspraak.
KWK zit bij de eerste ideeën voorin het vastgoedtraject al aan tafel.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op