sep
25
2017

Zijn de gebruikers van uw vastgoed veilig?

Geplaatst door KWK in Nieuws getagged met Kennisdag, veiligheid

Op donderdag 7 september organiseerde de NeVaP samen met KWK het event 'Veilig Vastgoed & Gezonde Gebruikers; bent u 'in control'?'. Dit event vond plaats in het WorldPortCenter, kantoor van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de 1-1-2-meldkamer.

Het event vond plaats op de 31e verdieping van het WorldPortCenter, vanaf waar de deelnemers een prachtig uitzicht over Rotterdam hadden. Het programma bestond uit twee kennissessies, elk met een aantal pitches uit het bedrijfsleven, gevolgd door een paneldiscussie met de sprekers.

Kennissessie 1: Heeft u optimaal inzicht en overzicht in de technische en gebruiksrisico’s van uw vastgoed?
De eerste kennissessie werd geleid door Jeroen van Kessel, directeur en huisvestingsregisseur bij KWK. De eerste twee pitches behandelden de zorgplicht vanuit de eigenaar van het vastgoed. Vanuit de praktijk gaf Bart van Dongen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance een voorbeeld van hoe een eigenaar de zorgplicht naar zich toe kan trekken door actief management te voeren en hierdoor de veiligheid voor de gebruikers beter kan waarborgen. Aan de andere kant lichtte Peter-Willem van Calis van VPR Consultants toe hoe de zorgplicht in de wet is verankerd. Zo staat in de woningwet dat voor alle gebouwen (dus niet alleen woningen) het restrisico bij de eigenaar ligt.

De derde en vierde pitch gingen in op hoe inzicht verkregen kan worden in de veiligheidsrisico’s van een vastgoedportefeuilles. Hierbij vertelde Fred Jak hoe de Alliantie de risico´s van haar woningportefeuille uitvoerig inzichtelijk heeft gemaakt, waarna Edwin Kanters toelichtte hoe ING Facility Management de risico’s binnen haar kantoren- en winkelportefeuille beheerst middels haar beheer- en onderhoudsprogramma.

In de paneldiscussie kwam voornamelijk het belang van een goed plan voor het borgen van veiligheid naar voren en het betrekken van de verschillende stakeholders daarbij.

Kennissessie 2: Bent u optimaal voorbereid op een terroristische aanslag?
De tweede kennissessie werd geleid door Johan Smit van RPS. Marcel Spit van Adviesbureau BVI liet aan de hand van voorbeelden van terroristische aanslagen zien welke wijzigingen er in de bouw zijn doorgevoerd om de gevolgen van dergelijke aanslagen te beperken. Vervolgens besprak Eric Splint van het Defensie Munitie Bedrijf het belang tussen een samenhangend veiligheidsbeleid op zowel safety als security. Tot slot lichtte Sjaak Seen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond toe hoe de veiligheidsregio´s zijn ingericht en hoe de organisatie rondom rampen is opgezet. Hierbij liet hij tevens beelden van de nieuwe meldkamer zien.

Tijdens de tweede paneldiscussie gaven de sprekers een aantal tips ten aanzien van terrorisme. Hierbij werd het belang van bewustwording bij alle partijen benadrukt. Maar ook het besef dat degenen die een risico accepteert niet degene hoeft te zijn die het risico loopt. Tot slot werd geadviseerd om vooral na te denken over de risico’s van ons eigen handelen, waar wij het meeste invloed op hebben.

De middag werd afgesloten met een heerlijk Grieks buffet. KWK wil de NeVap bedanken voor de organisatie, de sprekers voor hun inhoudelijke bijdrage en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voor de locatie en de inhoudelijke deelname aan de dag.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op